noiembrie 05, 2008

tomatl

civilizatiile precolumbiene ma fascineaza. de una dintre ele este legata si o istorioara ce am descoperit-o lecturand un articol despre sfarsitul lumii. se pare ca aproape toate mitologiile lumii contin un fragment destinat apocalipsei... dar acesta e cu totul alt subiect... voi mai aseza cate ceva pe aici despre civilizatiile precolumbiene... mai mult ca sigur ;) si... candva, poate, si niste fotografii facute chiar de mine la o plimbareala prin america... ;)

deocamdata, doar istorioara...
...in anii 1530, la scurta vreme dupa cucerirea mexicului de catre cortez, in lumea veche au fost aduse, ca o curiozitate, niste fructe rotunde , suculente si... rosii si... socotite cumplit de otravitoare. europenii le-au preluat si numele aztec, tomatl.
apreciate pentru frumusetea lor sangerie, fructele sunt denumite lycopersicon, adica "piersica lupilor" (de unde avem si "licopen").
timp de 300 de ani, nimeni nu s-a atins de ele... pana in 1830 , cand colonelul robert johnson a vrut sa demonstreze calitatea comestibila a acestora. pe pragul casei sale din salem, massachussets a mancat un... cos plin de.... fructe toxice. uimitor, dar nu a murit in spasme!

4 comentarii:

Dan spunea...

Frumoasă, educativă şi informativă istorioara...
şi dacă tot ai adus în discuţie tomatele otrăvitoare, este o specie, Carolina Horsenettle (Solanum carolinense) care aduce extrem de mult cu tomatele şi care e otrăvitoare.
Poftă bună duşmanilor :D

danushka spunea...

dap, asa e... am verificat :D
multam de completare!
ma bucur ca istorioara o placut :)

Oana Dima spunea...

Interesanta istorioara, chiar nu stiam!
Seara faina! ;)

danushka spunea...

seara frumoasa si tu sa ai si multam de vizita. ma bucur ca ti-o placut :)