septembrie 16, 2009

femeile musulmane din danemarca nu vor mai avea dreptul sa poarte valul burqa daca proiectul legislativ initiat de partidul conservator va deveni lege.
*
verific informatia in cadrul publicatiei der spiegel. gasiti aici articolul complet.
*
si iata un fragment: "We don't want to see burqas in Denmark. We simply can't accept that some of our citizens walk around with their faces covered," Naser Khader, a Danish member of parliament of Syrian-Palestinian extraction who was recently appointed spokesman for integration issues for the Conservative Party, told the newspaper Jyllands-Posten.
*
sublinierea imi apartine.
*
cuvantul acela frumos si iubit... libertatea... eu credeam ca orice om e liber sa aleaga pentru sine... nu tocmai pentru asemenea momente exista, ca orice persoana sa poata hotari bazandu-se pe educatia, principiile, credinta sa?
*
[...]

12 comentarii:

Xelomon spunea...

E trist ca bastioanele libertatii ajung si ele sa-si schimbe principiile.. daca n-ar fi teama de atentate, oare li s-ar mai cere acelor femei sa-si dea jos burqa?
Se intra intr-un cerc vicios, islamistii moderati vor fi revoltati de decizia asta si vor incepe sa dea dreptate extremistilor...

danushka spunea...

sincer, nu cred ca de teama atentatelor li se cere asta...
dar chiar daca ar fi asa, tot nu pot gasi un motiv pentru care sa se incalce libertatea unui om de a alege...

Bursucu timid spunea...

sa ai libertatea sa alegi intemnitarea. burcai.

sau sa fii intolerant cu intoleranta.

danushka spunea...

si cum ai putea descoperi ca e vorba de intemnitare daca nu poti alege de la bun inceput?

nu cred ca e corect sa fiu intolerant cu intoleranta...

Bursucu timid spunea...

"nu cred ca e corect sa fiu intolerant cu intoleranta..."

hmmm... gindeste-te. gindeste-te ce inseamna alternativa.



cit despre olandezi - tara lor, cultura lor, regulile lor. musulmanii au venit la ei in tara; musulmanii trebuie sa se adapteze. e simplu.

Bursucu timid spunea...

ce spun acum nu e un repros:

pacat ca ai ales asa o poza frumoasa la un asemenea subiect spinos...

danushka spunea...

adevarat, spinos... dar... indiferent de tara si limitat fiind de grija de cel de langa mine... nu pot sa incalc dreptul unui om doar pentru ca altii o fac...

nu-i o replica ce am spus. doar un gand... si... hei, ma bucur mult ca ti-a placut poza :)

Bursucu timid spunea...

da.

eu vad lucrurile asa:

olanda e o tara cu una din cele mai deschise culturi de pe glob. mai permisive, mai evoluate, mai libere, mai atente la dreptul si libertatea persoanei.

atit de permisiva, incit comunitatile musulmane au fost lasate in pace, sa-si perpetueze cultura de ev mediu, ritualurile, tabuurile, interdictiile si prejudecatile.

inevitabil, cele doua moduri de viata au intrat in conflict, pentru ca de fapt convietuirea e imposibila. cit timp doar o parte face compromisuri, cealalta se simte incurajata si motivata sa-si pastreze propria realitate, si sa o extinda, daca-i posibil.

iar burca... burca este un simbol al discriminarii sexuale. sorgintea religioasa a acoperamintului nu-i o circumstanta atenuanta. din contra: burca semnifica islamismul radical.

sigur, poti tolera intoleranta. mai devreme sau mai tirziu, insa, vei deveni subiectul acelei intolerante.

si vei fi eliminat(a).

Zazuza's Gulaschsuppe spunea...

dincolo de orice, analogia din fotografie, si fotografia in sine, sunt superbe!

danushka spunea...

@bursucu: garantarea libertatii de alegere de catre stat nu garanteaza ca cei ce se bucura de acest drept vor intelege. ca o vor acorda. ca o vor practica. ca vor intelege macar dreptul de care se bucura si ca nu il vor considera o simpla oportunitate pentru a-si extinde modul de viata si propria intoleranta.

faptul ca nu doresc sa manifest acelasi tip de intoleranta nu se traduce prin resemnare ori indiferenta si inteleg ca discutia este mult mai ampla si complicata pentru ca burqa este, cum ai spus, un simbl al discriminarii sexuale.
iar a fi tolerant cu cineva care este intolerant... ma gandesc daca in felul acesta nu aprob tacit ceea ce el face...
insa pot eu incerca sa fac un ceva bun incalcand un principiu? nu stiu...

danushka spunea...

@zazuza: multumesc!

Bursucu timid spunea...

oh, acum observ: stirea e din danemarca. citesc si eu aiurea...