aprilie 01, 2011

ce este adevarul?

ne impiedicam in intuneric de bolovanii si baltoacele din drum... gardienii strigau continuu si ne manau cu patul pustii. cei mai slabi mergeau sprijiniti de ceilalti. de ger, nimeni nu scotea un cuvant. ascunzandu-si fata in dosul gulerului intors, omul de langa mine mi-a soptit: "daca ne-ar vedea sotiile noastre! sper sa nu afle ce ni se intampla." cuvintele sale mi-au adus in minte chipul sotiei. si, in timp ce continuam sa ne poticnim si sa lunecam pe drumul lung, taceam amandoi, dar stiam ca fiecare se gandea la sotia lui. din cand in cand, imi ridicam privirea spre cer, unde stelele paleau si lumina rozalie a diminetii imprastia norii. dar mintea mea se agata de imaginea sotiei, imagine de o acuratete nefireasca. o auzeam raspunzandu-mi, ii vedeam zambetul, privirea sincera si incurajatoare. real sau nu, privirea ei era mai luminoasa decat soarele care rasarea.
si-atunci, un gand m-a strafulgerat. pentru prima data in viata mea, am inteles adevarul atat de mult cantat de poeti si proclamat de ganditori drept intelepciunea ultima - adevarul ca iubirea este tinta ultima si cea mai inalta la care omul poate sa aspire. atunci am prins sensul celui mai mare secret pe care gandul si crezul omului il pot prinde: ca salvarea omului este prin dragoste si in dragoste. si am inteles cum un om caruia nu i-a mai ramas nimic in lumea asta poate inca sa cunoasca fericirea, chiar si pentru cateva clipe, prin contemplarea celor iubiti..."
(viktor frankl)

6 comentarii:

Loredana Diaconu spunea...

Am citit cu placere pasajul acesta si m-am lasat purtata de ... ganduri. Da, cred ca da, "iubirea este cea mai inalta tinta la care omul poate sa aspire". Ce trist insa ca omul nu stie a defini iubirea. Dar stii ce mi-a placut cel mai mult din textul acesta? Finalul!E superb. Sa crezi ca nu ti-a mai ramas nimic, dar sa ai de fapt templul sufletului plin de iubire, altfel, cum i-ai putea "contempla pe cei iubiti"? Mai astept si alte pasaje, ale autorilor tai preferati sau ale tale, stiu ca scrii frumos atunci cand vrei. Te pup cu drag. Cherika

danushka spunea...

cum ai defini dumneata iubirea? :)

Loredana Diaconu spunea...

Pentru ca, din fericire, sunt om marturisesc ca nu stiu a defini iubirea. Am si argumente in sensul acesta. Dar invat. :)

danushka spunea...

m-ar interesa argumentele acelea :)

Loredana Diaconu spunea...

Apreciez interesul tau. :)

danushka spunea...

iar eu apreciez argumentele. intotdeauna ;)